Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Toe aan een hoortoestel? Wat nu?

Home | Blog | Toe aan een hoortoestel? Wat nu?

Staat de tv steeds harder? Wordt het lastiger gesprekken te voeren en te volgen, vooral in drukke ruimten?

Vraagt u steeds vaker: Wat zeg je?

Dan bent u toe aan een hoortoestel.

Maar waar moet u naartoe? Welk hoortoestel is het beste? En hoe zit het met de vergoeding?

Wacht niet te lang.

Slechthorenden wachten gemiddeld zes jaar voordat ze de stap naar een hoorapparaat nemen, meestal door schaamte. Toch is dat niet nodig, want miljoenen mensen wereldwijd hebben gehoorproblemen, ook steeds meer jongere mensen. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder u naar een hoorspecialist gaat, hoe beter. Dat komt omdat we niet alleen horen met onze oren maar ook met de zenuwbanen vanuit het oor naar de hersenen. Die zenuwbanen zijn de belangrijke communicatiekanalen met de hersenen. Als het gehoor achteruitgaat, worden de zenuwbanen onvoldoende gestimuleerd. Daardoor gaat het vermogen om spraak te verstaan achteruit.

Voor advies naar de huisarts

De meeste slechthorenden gaan rechtstreeks naar een audicien, maar u kunt ook als eerst stap naar uw huisarts, want misschien is er gewoon iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een verstopping in het oor en dan is het een kwestie van gewoon uitspuiten en klaar. Bent u jonger dan 67 jaar, dan is het in ons zorgstelsel zo geregeld dat u eerst naar de huisarts moet en die verwijst u door naar de kno-arts of de audioloog. Mensen ouder dan 67 jaar kunnen zonder verwijzing naar de audicien.

Doe zelf een hoortest

Het beste is om naar een audicien of een kno-arts te gaan. Maar u kunt ook eerst een zelf een hoortest doen. Zo’n test geeft een eerste indruk van uw gehoor. Ga naar https://www.hoorwijzer.nl/hoortests/hoorwijzer-test . Dat is een door Hoormij∙NVVS ontwikkelde gehoortest.

Naar de audicien voor een hoortest

Bent u 67 jaar of jonger en heeft u nog geen hoortoestel, dan moet zoals gezegd eerst naar de huisarts. Die verwijst door naar een kno-arts. Daar krijgt u vragen over het gehoorprobleem en een gehooronderzoek. Is een hoortoestel voor u een oplossing, dan wordt u doorverwezen naar een audicien. De audicien doet een hoortest en u krijgt een vragenlijst om in te vullen. Op basis hiervan kan de audicien aangeven welk gehoorapparaat bij u zou passen.

In Nederland zijn er twee soorten hoortoestellen. De zogenaamde “zorg” hoortoestellen kennen vijf categorieën die voor 75% worden vergoed door uw zorgverzekeraar omdat u zelf een wettelijke bijdrage heeft van 25% en daarnaast de “particuliere” hoortoestellen die meestal niet worden vergoed of voor een deel, afhankelijk van bij wie en hoe u verzekerd bent.

Het juiste, passende toestel

In de eerste soort hoorapparaten, de “zorgtoestellen” wordt door het Hoorprotocol dat in 2013 door het ministerie van VWS werd ingevoerd voor u bepaalt, welk hoortoestel bij u past. Er zijn vijf categorieën met een daarbij horende vergoeding. Mocht u een hoorapparaat willen dat in een hogere categorie valt en u bent bereid daarvoor bij te betalen dan is dat bij de meeste zorgverzekeraars niet toegestaan.

In de tweede soort hoortoestellen, de particuliere of buitencategorie toestellen” bepaalt u zelf welk hoorapparaat bij u past. Dan is niet alleen de mate van gehoorverlies van belang maar zijn ook uw levensomstandigheden van belang en uw specifieke wensen en behoeften.

Onlinehoren.com heeft alleen de beste hoortoestellen in de buitencategorie tegen betaalbare prijzen van de top merken Oticon, Phonak en Widex..

Het is vaak even wennen aan geluiden en tonen

Het is belangrijk dat het toestel goed is afgesteld. Bedenk dat de hersenen moeten wennen aan geluiden en tonen die u al lange tijd niet goed of helemaal niet meer hoorde. In het begin kunnen geluiden en tonen te hard of te schel klinken. Probeer het hoortoestel in verschillende situaties uit. Het toestel moet goed voldoen, zodat u andere mensen goed kunt verstaan. Vaak is het geluid niet in één keer optimaal. Dan stelt de audicien het hoortoestel bij en dit kan met de meeste hoortoestellen ook op afstand. Veel hoorapparaten werken ook met bluetooth-connectiviteit en daarmee kunt u ze bedienen met een smartphone.

Tot slot een aantal tips, waar moet u op letten en welke stappen moet u nemen:

  • Wacht niet te lang
  • Selecteer uw audicien.
  • Kies voor een audicien met een SEMH of StAr-registratie.
  • Kijk naar de polis van uw zorgverzekeraar. Welke bedragen en hoortoestellen krijgt u wel of niet vergoed?
  • Maak een afspraak met de door u gekozen audicien en bereid het bezoek goed voor als het gaat om wat u in welke situaties beter en goed wilt kunnen horen en welke activiteiten u nog veel doet.
  • Neem naar de afspraak uw partner, een vriend of vriendin mee als de audicien een gehoortest gaat doen. Vaak weten slechthorenden zelf niet hoe erg het gehoorverlies eigenlijk is.
  • Indien u twijfelt aan het resultaat van de gehoortest, dan kunt u eventueel een second opinion aanvragen bij een andere audicien.
  • Er is altijd een proefperiode en die komt u overeen met uw audicien.
  • Ook kunt U indien dat nodig mocht zijn vrijblijvend diverse hoortoestellen uitproberen.
  • Kies voor een hoorapparaat dat echt aan uw wensen voldoet.
  • Nadat u tevreden bent tekent u een tevredenheidsverklaring.

Wilt u weten welk gehoorapparaat het beste aansluit bij uw persoonlijke wensen en behoeften? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze audiciens. Ze luisteren graag naar u.

Deel het bericht