Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Een langere levensverwachting door het dragen van hoortoestellen

Home | Blog | Een langere levensverwachting door het dragen van hoortoestellen

Volgens recent onderzoek van KNO arts Janet Choi, werkzaam aan de Universiteit van Zuid Californië blijkt dat het dragen van hoortoestellen verband lijkt te houden met een toename in levensverwachting. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in The Lancet Healthy Longevity. 

Slechthorenden die hoortoestellen dragen, blijken een 24% lagere kans te hebben om te overlijden. Dit in vergelijking met de groep die nooit hoortoestellen draagt. Het dragen van hoortoestellen verlengt dus de levensduur.

Uit onderzoek is gebleken dat onbehandeld gehoorverlies dat met de jaren komt, ouderdomsslechthorendheid ofwel de langzame achteruitgang van ons gehoor met de leeftijd, zijn tol kan eisen op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Zo is bekend dat er een verband is tussen slechthorendheid, eenzaamheid en depressie1). Depressie zorgt op zijn beurt voor een verhoogd risico op overlijden.

Dat geldt ook voor dementie. Mensen met dementie hebben een flink verhoogd risico om eerder in een zorginstelling terecht te komen (7x zo hoog). Daarnaast hebben zij ook een ruim twee keer zo hoog risico om eerder te overlijden dan mensen die niet lijden aan dementie.

Eerder onderzoek laat zien dat het gebruik van hoortoestellen cognitieve achteruitgang kan remmen. Dat geldt ook bij ouderen met een verhoogd risico op dementie. Zij kunnen hun cognitieve achteruitgang met bijna 50% verminderen door hoortoestellen te dragen. Lees ook de blog hierover https://onlinehoren.com/risicos-bij-uitstel-van-aanschaf-hoortoestel/.

Janet Choi

Assistant Professor Of Clinical Otolaryngology-Head and Neck Surgery Janet Choi: “De groep patiënten die hoortoestellen gebruikt heeft over het algemeen een 24% lagere kans om te sterven in vergelijking met de groep die nooit hoortoestellen draagt.”

Het voordeel dat hoortoestellen hebben op gevoelens van eenzaamheid, het voorkomen van sociale isolatie en depressie en daarmee ook op de fysieke gezondheid, is een factor die mogelijk bijdraagt aan de gevonden lagere sterftekans in het onderzoek. De onderzoekers van het Keck Medicine instituut van de Universiteit van Zuid-Californië die hun onderzoek publiceerden in The Lancet Healthy Longevity, zouden graag meer onderzoek zien naar het beschermende effect van hoortoestellen op overlijden om zo meer inzicht te krijgen welke factoren bepalend ervoor zijn.


1) Dit blijkt uit een studie uitgevoerd onder 2300 volwassen slechthorenden door “The National Councel on the Aging”. De onbehandelde oudere slechthorenden hebben vaker last van depressies en neerslachtigheid, maken zich vaker zorgen, hebben te maken met angsten, en zijn vaker paranoia en minder sociaal actief. Daarnaast zijn de onbehandelde slechthorenden emotioneel labieler en onzekerder.
Senioren die wel een hoortoestel dragen geven aan dat zij zich beter voelen, en betere relaties hebben met hun familie. Daarnaast ondervinden zij een verbeterde mentale gezondheid en voelen zij zich onafhankelijker en zekerder.

Wilt u weten welk gehoorapparaat het beste aansluit bij uw persoonlijke wensen en behoeften? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze audiciens. Ze luisteren graag naar u.

Deel het bericht