Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Risico’s bij uitstel van aanschaf hoortoestel

Home | Blog | Risico’s bij uitstel van aanschaf hoortoestel

Te lang wachten met een oplossing voor gehoorverlies heeft risico’s

Uit onderzoek is gebleken dat er sociale, economische en medische gevolgen zijn indien er niet op tijd gekeken wordt naar een passend hoortoestel. Heeft u last van gehoorverlies? Dan staat u zeker niet alleen. Op dit moment telt Nederland namelijk zo’n 1,3 miljoen mensen die een zodanige mate van gehoorverlies ervaren dat een passende oplossing in de vorm van een gehoorapparaat noodzakelijk is.

Invloed op de kwaliteit van leven

De geluiden waaraan we onszelf tijdens ons leven blootstellen leiden tot schade waarvan de effecten pas later merkbaar worden. Die effecten hebben echter een enorme invloed op de kwaliteit van het leven. Juist daarom is het uitstellen van een bezoek aan een audicien niet verstandig. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat mensen met gehoorverlies het leven een lager kwaliteitsniveau geven in vergelijking met goed horende leeftijdsgenoten. Bovendien maakt de aanpak van gehoorverlies mensen gelukkiger en gezonder. Een publicatie in het gezaghebbende medisch tijdschrift ‘The Lancet’ in 2020 toonde zelfs de samenhang tussen gehoorverlies en leeftijdsgebonden dementie aan.

We horen met onze oren en onze hersenen

Dat laatste is niet zo verwonderlijk. We horen namelijk niet alleen met onze oren maar ook met onze hersenen. Horen, en in het bijzonder het verstaan van spraak, is namelijk geen mechanisch, maar een cognitief proces. De oren vangen geluiden op die in de hersenen worden verwerkt. Zo begrijpen we de betekenis ervan. Wanneer er geluiden ontbreken, proberen de hersenen die leemte op te vullen. Een moeilijk, inspannend en daardoor uitputtend proces. Goed horen draait niet alleen om voldoende harde geluiden maken. Het is vooral belangrijk om de hersenen te helpen bij het verstaan en begrijpen van de opgevangen geluiden.

Toch zien we dat de stap naar de aanschaf van een hoortoestel lang niet altijd even gemakkelijk is. Het is ook een stap, toegeven aan gehoorverlies, het gevoel dat je ouder wordt met gebreken, zo’n ding achter je oren dat door iedereen gezien wordt en je denkt dat je afgeschreven bent. Jammer genoeg blijkt dat aan het daadwerkelijk ervaren van, of misschien juist het toegeven aan gehoorverlies, vaak een langere periode voorafgaat. Meestal is het niet de persoon zelf die het gehoorverlies constateert, vooral omdat het een geleidelijk proces is. Het is juist meestal de partner of collega op het werk die het aangeeft, bijvoorbeeld omdat u de televisie of radio steeds harder zet of uw partner of collega steeds vaker iets moet herhalen. U hoort het wel maar verstaat het niet!

Gehoorverlies opmerken en toegeven

Er zijn diverse indicaties voor gehoorverlies die vragen om actie. Denk bijvoorbeeld aan het ervaren van vermoeidheid in drukke omgevingen en tijdens groepsgesprekken. Dit leidt ertoe dat iemand zich vaker terugtrekt bij het aangaan van sociale contacten. Concentratie problemen op het werk zijn vaak ook een teken van voortschrijdend gehoorverlies. Andere signalen zijn:

  • U hoort op de fiets het achteropkomend verkeer niet meer op afstand.
  • U hoort uw lievelingsnummers niet meer zo scherp in alle toonhoogten
  • U vraagt steeds vaker: “Wat zeg je?”.

Passende hoortoestel op tijd kiezen

Mensen die zich herkennen in deze situaties, zouden wij willen adviseren om een afspraak te maken met een audicien en om stappen te zetten richting een passend gehoorapparaat. Een persoonlijk gesprek met een van onze deskundige top audiciens is niet alleen vrijblijvend, maar geeft u inzicht in de vele hoortoestellen die onlinehoren.com u kan bieden. Wacht daarom niet te lang en ontdek hoe een passend hoortoestel uw leven verrijkt.

Deel het bericht