Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Hoe kies ik een hoorapparaat

Home | Blog | Hoe kies ik een hoorapparaat

Om een goede keuze te maken zijn er een aantal punten van belang:

 • Het type hoortoestel
 • De mate van uw gehoorverlies
 • Uw persoonlijke omstandigheden

Het type hoortoestel

In het kort zijn er drie soorten hoortoestellen:

 1. In-het-oor hoortoestellen, vaak afgekort met IHO of ITE (In The Ear in het Engels)
 2. Luidspreker-in-het-oor, afgekort LIHO of RIC (Receiver-in-Ear in het Engels)
 3. Achter=het-oor hoortoestellen, afgekort AHO of BTE (Behind-The-Ear in het Engels)

Mate van gehoorverlies

Om dit onderwerp duidelijk te maken is het van belang om iets meer te weten van horen. U hoort namelijk met uw oren en uw hersenen. Laten we beginnen met uw oren. Uw gehoororgaan bestaat uit drie delen met elk een aparte functie:

 1. Het uitwendige oor (uw oorschelp, gehoorgang en trommelvlies) vangt de geluiden om u heen op en maakt onderscheid tussen geluiden die van voren komen en die van achter komen.
 2. Het middenoor (uw trommelvlies en gehoorbeentjes) versterkt de geluiden en deze worden door het trommelvlies omgezet in trillingen die doorgegeven worden aan het binnenoor.
 3. Het binnenoor waar uw slakkenhuis vol met trilhaartjes zich bevindt zendt de geluiden door naar uw hersenen via gehoorzenuwen die aan de trilhaartjes zijn verbonden.

Het meest voorkomend gehoorverlies ontstaat omdat de trilhaartjes en/of de gehoorbeentjes beschadigd raken door onder meer harde geluiden of door slijtage dat gepaard gaat met ouder worden. De mate van gehoorverlies wordt meestal uitgedrukt in decibellen verlies:

 • Normaal tot licht gehoorverlies loopt van 0 tot 30 decibel
 • Licht tot matig gehoorverlies kent een ondergrens van 35 tot 60 decibel en voor dit niveau van gehoorverlies zijn de genoemde typen IHO en LIHO hoorapparaten geschikt
 • Ernstig gehoorverlies kent een ondergrens van 60 tot 90 decibel en hiervoor zijn de typen AHO en BTE gehoorapparaten meer geschikt
 • Zeer ernstig tot doof heeft een ondergrens van 90 decibel en hiervoor zijn de type AHO hoortoestellen geschikt, maar ook implantaten kunnen een optie zijn.

Uw persoonlijke omstandigheden

Naast de mate van gehoorverlies zijn uw persoonlijke omstandigheden van invloed op het type hoorapparaat dat passend is voor u en hierbij moet u denken aan:

 • U bent nog werkzaam in een functie waarbij u veel moet communiceren met collega’s zowel in een-op-een situaties als in groepen zoals in vergaderingen
 • U bent misschien niet meer werkzaam maar wel nog sociaal zeer actief in de vorm van vrijwilligerswerk of maatschappelijke functies waarbij contact met anderen belangrijk is
 • U houdt van uitgaan met partner, kennissen en vrienden naar restaurants, theater of concerten
 • U heeft kleinkinderen op wie u regelmatig past en waarmee u graag leuke uitstapjes maakt

Het zijn allemaal omstandigheden waarbij uw oren veel en verschillende geluiden opvangen en doorgeven aan uw hersenen en bij de keuze van een passend hoortoestel is een bezoek aan een deskundige ervaren audicien dan ook belangrijk.

Hoorzorg is maatwerk

Onlinehoren.com heeft zeer ervaren deskundige audiciens in dienst die beschikken over de apparatuur om de mate van uw gehoorverlies zorgvuldig te meten. en zij zullen u met persoonlijke aandacht en passend advies helpen bij het maken van een juiste keuze voor uw hoortoestel.

Onlinehoren.com doet er alles aan om te zorgen dat u weer hoort zoals het hoort.

Deel het bericht