Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Brainhearing

Home | Blog | Brainhearing

Een beter gehoor start bij uw hersenen

Uw hersenen zijn het belangrijkste onderdeel van uw hooroplossing. Heeft u wel eens gedacht: “Mijn gehoor is ok, als ik me maar hard genoeg concentreer”? Of “De hoortoestellen die ik nu draag doen het goed, ik word gewoon snel moe als ik ze gebruik”? Als uw hersenen niet de juiste geluiden ontvangen om mee te werken, vergt betekenis creëren zeer veel inspanning. BrainHearing™ geeft de hersenen toegang tot het volledige geluidsbeeld zodat ze zich op de meest relevante geluidsbronnen kunnen concentreren. Bij BrainHearing draait het niet alleen om technologie of productkenmerken. Het draait om het fundamentele begrip van de werking van ons gehoor – en hoe uw brein geluid begrijpelijk maakt.

Horen is denken

We horen met onze hersenen, niet met onze oren. Horen, en in het bijzonder het verstaan van spraak, is een cognitief en geen mechanisch proces. De oren vangen geluiden op die in de hersenen worden verwerkt zodat u de betekenis ervan begrijpt. Wanneer er geluiden ontbreken, proberen de hersenen de lacunes op te vullen – een moeilijk en uitputtend proces. Goed horen draait niet alleen om voldoende harde geluiden maken. Het draait om uw hersenen helpen om de opgevangen geluiden te verstaan. Daarom zijn we van een oorgerichte naar een hersengerichte aanpak overgeschakeld.

De strijd tegen dementie

Op middelbare leeftijd is gehoorverlies een risicofactor voor het ontwikkelen van dementie waaraan u iets kunt doen. Meer dan een derde van de gevallen van dementie kunnen mogelijk zelfs worden voorkomen of vertraagd*. Het risico op het ontwikkelen van dementie wordt gedeeltelijk beïnvloed door leefstijlfactoren die het risico verlagen of verhogen.  Roken, depressie en fysieke inactiviteit zijn allemaal potentieel aanpasbare risicofactoren. Onbehandeld gehoorverlies is echter de belangrijkste aanpasbare risicofactor voor dementie. De aanzienlijke rol van het gehoor op het gebied van de mentale gezondheid is een van de redenen dat onze BrainHearing™ benadering zo belangrijk is. *Livingston et al, 2017

Dit kan BrainHearing voor u doen

BrainHearing geeft betekenis aan de geluiden in uw leven. BrainHearing wil uw hersenen ondersteunen door de omstandigheden te creëren die ze nodig hebben om het geluid begrijpelijk te maken – in plaats van ze te overbelasten door het volume op te drijven. Hierdoor worden uw hersenen minder belast (de cognitieve belasting) en wordt u minder moe. Deze technologie zorgt bovendien voor een natuurlijker en aangenamer geluidslandschap en doet dus veel meer dan de geluidsbron versterken.

Hoe BrainHearing verschil maakt voor kinderen

Om mondelinge taalvaardigheid te kunnen ontwikkelen, heeft uw kind toegang nodig tot zo een volledig mogelijk spectrum van spraakgeluiden en tot zo helder mogelijke, akoestische signalen. Oticons krachtige BrainHearing technologieën ondersteunen de ontwikkeling van een groot aantal cognitieve vaardigheden voor kinderen met gehoorverlies. De BrainHearing technologie van Oticon staat garant voor een consistente geluidsverwerking die past bij de behoeften van uw kind in de verschillende ontwikkelingsfasen. Aangezien de communicatieve vaardigheden van uw kind geleidelijk verbeteren, kunnen de verbeteringen positief effect hebben op andere vlakken van hun leven, inclusief schoolprestaties, sociale relaties en gevoel van eigenwaarde.

Hoe BrainHearing uw manier van horen verandert 

Wanneer uw oor geluid opvangt en naar uw hersenen stuurt, moeten de hersenen vier fundamentele functies vervullen om het geluid te kunnen begrijpen. BrainHearing is ontworpen om de hersenen te ondersteunen bij de uitvoering van deze activiteiten: 

  1. oriënteren wat de positie van geluiden is, met behulp van beide oren
  2. onderscheiden van de geluidsbronnen
  3. focussen op wat belangrijk is
  4. herkennen wat elk geluid is en er betekenis aan geven 

 Dit gebeurt allemaal tegelijkertijd in de hersenen. BrainHearing technologie helpt de hersenen de betekenis van de geluiden te begrijpen, terwijl de context rondom u behouden blijft. BrainHearing wordt ondersteund door een aantal functies waaronder: Spatial Sound, Speech Guard, Free Focus en YouMatic.

OpenSound Navigator biedt de hersenen betere omstandigheden om in te presteren

Traditionele hoortoesteltechnologie slaagt er niet in om te gaan met complexe luisteromgevingen met meerdere sprekers. Wanneer geluidsbronnen divers, dynamisch en onvoorspelbaar zijn, sluit deze technologie alle geluiden af behalve spraak die van voren komt. Dit heeft tot gevolg dat de hersenen niet de informatie krijgen die ze nodig hebben om toegang te krijgen tot het geluidslandschap, waardoor ze onmogelijk natuurlijk kunnen focussen of de aandacht verleggen. De unieke OpenSound Navigator is snel en precies genoeg om de hersenen te ondersteunen bij hoe ze betekenis geven aan geluid en kan omgaan met meerdere sprekers tegelijkertijd, zelfs in de meest complexe luisteromgevingen. Door uw hersenen betere omstandigheden te bieden om in te presteren, verbetert OpenSound Navigator de luisterervaring, vermindert het de luisterinspanning en verbetert het verstaan van spraak en uw vermogen om actief deel te nemen aan gesprekken met meerdere sprekers.

Deel het bericht