Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Aanpak gehoorverlies maakt gelukkiger en gezonder

Home | Blog | Aanpak gehoorverlies maakt gelukkiger en gezonder

Recent internationaal onderzoek toont aan dat de aanpak van gehoorverlies gelukkiger en gezonder maakt. Onderzoeksbureau YouGov voerde het onderzoek in opdracht van Demant uit. Daarbij richtte het bureau zich op de gezondheid en het welzijn van hoortoesteldragers en niet-hoortoesteldragers. Het onderzoek vond plaats onder 24.000 mensen in 14 landen.  De resultaten laten zien dat:

  • Slechthorenden die een hoortoestel gebruiken 3 keer meer kans hebben om gelukkig te zijn dan mensen zonder hoortoestel
  • Van slechthorenden 1 op de 4 aangeeft betere relaties te hebben
  • Slechthorenden die niets doen aan hun gehoorverlies, veel vaker aangeven last te hebben van depressie en angst

Hoortoestellen brengen direct geluk

Uit het internationale onderzoek bleek dat dragers van hoortoestellen drie keer meer kans hebben om gelukkiger te zijn dan mensen zonder. De impact van een goed aangepast hoortoestel was direct aanwezig. Mensen die hun gehoorverlies laten behandelen rapporteren daarnaast een grote verbetering van het mentale welzijn. Slechthorenden die niets doen aan hun gehoorverlies, geven 50% vaker last te hebben van depressie en angst.

Gehoorverlies stigmatiserend en staat in verband met dementie

Gehoorverlies blijkt in de top drie van meest stigmatiserende aspecten van het ouder worden (35 procent) te staan – na vergeetachtigheid (54 procent) en kwetsbaarheid (40 procent). Wereldwijd wordt dementie gezien als het grootste gezondheidsprobleem (72 procent). Toch was 85 procent van de ondervraagden zich niet bewust van het mogelijke verband tussen gehoorverlies en dementie. Het vroegtijdig behandelen van gehoorverlies is een van de 12 factoren die het risico verlaagt op het ontwikkelen van dementie. Dat blijkt uit baanbrekend onderzoek uit 2020 dat in The Lancet is gepubliceerd.3)

Dr. Husmita Ratanjee-Vanmali, hoofd Audiologie, reageert als volgt op het onderzoek: “Gehoorverlies zou niet over veroudering moeten gaan. De resultaten geven aan dat wie hulp zocht voor zijn gehoor, rapporteert gelukkiger te zijn, een gezonder leven te leiden en meer bevredigende relaties te hebben. Daarentegen benadrukt de Lancet-studie de effecten van onbehandeld gehoorverlies op iemands mentale gezondheid en cognitieve achteruitgang.”

Betere gesprekken, meer verbonden en minders stress binnen relatie

Het onderzoek liet ook een positief effect zien van de behandeling van gehoorverlies op relaties. Van de slechthorenden die een hoortoestel zijn gaan dragen geeft 40% aan dat ze sindsdien betere gesprekken voeren. Een derde voelt zich meer verbonden met hun familie en merkt dat er minder stress is binnen hun relatie.

Onbehandelde slechthorendheid toenemend probleem – betere zorg gehoor nodig

In 2050 zal wereldwijd 1 op de 4 mensen gehoorverlies hebben1) en zal maar liefst een derde daarvan ongediagnosticeerd en onbehandeld zijn.2) We zouden beter voor ons gehoor moeten zorgen, omdat je het risico op gehoorverlies echt kunt verminderen. Zet je koptelefoon zachter, draag gehoorbescherming waar dat verplicht en nodig is en laat je regelmatig en al vanaf jonge leeftijd testen. Van je oren houden betekent een proactieve houding aannemen ten aanzien van je gehoor. Terwijl 1 op de 3 van ons in 2022 een oogmeting zal laten doen, is slechts 1 op de 10 van plan om een gehoortest te laten uitvoeren.

Dr. Husmita Ratanjee-Vanmali zegt: “We moeten ons gehoorverlies serieuzer nemen en er zijn gratis, toegankelijke manieren om beter op je gehoorgezondheid te letten. Door een gratis hoortest te doen en hoortoestellen te dragen, kun je beter horen, voel je je meer verbonden en verbetert de kwaliteit van je leven.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door statistisch onderzoeksbureau YouGov. In de periode van 2 tot 28 december 2021 zijn in totaal 24.041 mensen van 18 jaar en ouder in 14 landen geïnterviewd volgens de CAWI-methode. YouGov is een internationale onderzoeks- en data-analysegroep. Met activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Noord-, Midden en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, India en Azië-Pacific heeft YouGov een van ’s werelds grootste onderzoeksnetwerken.

Literatuurbronnen:

1) World report on hearing. Geneva: World Health Organization; 2021. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO

2) Tsimpida D, Kontopantelis E, Ashcroft D, Panagioti M. Comparison of Self-reported Measures of Hearing With an Objective Audiometric Measure in Adults in the English Longitudinal Study of Ageing. JAMA Netw Open. 2020;3(8):e2015009. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.15009

3) Livingston, Gill, et al. “Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission.” The Lancet 396.10248 (2020): 413-446.

Deel het bericht